Właściwości suszonych owoców

To, że świeże owoce są zdrowe to akurat w większości przypadków nie budzi jakichkolwiek wątpliwości. Jeśli jednak chodzi o suszone owoce i ich właściwości to czy aby na pewno jesteśmy świadomi jakie posiadają? Dużą zaletą suszonych owoców bez wątpienia jest ich powszechność – kupić można je przez cały rok. Choć mają one wiele cennych właściwości, to nie wolno zapominać o tym, że suszone owoce są nieco bardziej kaloryczne niż te świeże. Suszone owoce dodają bez wątpienia energii, mają w sobie znikomą ilość (bądź wcale) tłuszczu, za to są bardzo cennym źródłem dobroczynnego błonnika.
Regularne jedzenie suszonych owoców może przyczynić się do poprawy stanu zdrowia oraz do niepowstawania wielu groźnych chorób. Jednak aby to było możliwe należy wybierać owoce naturalne, pozbawione zawartości szkodliwego siarczanu sodu. Dużą popularnością cieszą się suszone śliwki – cenne źródło żelaza, fosforu oraz witaminy A ( z tego też powodu ich spożywanie zalecane jest weganom oraz wegetarianom). Suszone śliwki idealnie sprawdzą się w przypadku osób cierpiących na zaparcia – wszystko dlatego, że suszone śliwki zawierają niemal siedem razy więcej błonniki niż świeże śliwki.
Najnowsze komentarze